2013. május 22., szerda

A Brit Divat


Ha a brit divatról beszélünk akkor mindenképp elsőként a Burberry jut az eszembe. Mivel a brit divat szimbóluma ez a divatcég. Régebbi bejegyzésben már olvashattatok erről a márkáról. Olyan szerencsém volt, hogy ellátogathattam egy londoni üzeletbe. Ha nem veszel semmit, mert azért lássuk be elég drága, de mindenképp el kell látogatnia egyszer oda mindenkinek.
Ha Budapesti vagy akkor ezt nagyon könnyen megteheted, hisz csak az Andrássy útig kell elmenned.


Jelenleg Christopher Bailey angol tervező a Burberry kreatív igazgatója, aki 2001. májusában csatlakozott a divatházhoz. A vállalat elnöke jelenleg John Peace, a menedzsmentért felelős vezérigazgató Angela Ahrendts. Bailey Donna Karannál és a Guccinál kezdte pályafutását, majd a Burberryhez került. Az ő felügyelete alá tartozik az összes kollekció, Burberry London, a Burberry Prorsum, Thomas Burberry vonalak, az összes licens, valamint a reklámkampányok, hirdetések, és az üzletek arculata.

Személy szerint nekem ez a legközelebb álló nagy márkák közül a kedvencem. Nincs túldíszítve és a brit divat is visszaköszön minden egyes kollekcióban. 
Ami a szigetország stílusát jellemzi a leginkább az a ballonkabát, nagyon alap darab, szinte, sőt megkockáztatom, hogy minden angol ruhatárában megtalálható. Ez részben az időjárási viszonyoknak is bevethető. Másik alapdarab ami a férfiaknál jellemző az az öltöny és csokornyakkendő/nyakkendő és a hozzá illő cipő illetve aktatáska. A britek szívesen viselik a sálakat, itt megemlíteném a Burberry sajátos kockás mintás sálát. Az a kocka pedig nem jelent más, mint eleganciát, minőséget és stílusérzéket.
Ha már a Burberrynél tartunk nem csak boltok tucatját nyitotta meg, de már a parfüm iparba is betört. Ezek mellett gyerek, férfi, női kollekciók, táskák, sálak, és egyéb kiegészítők sora is megtalálható a bolt színes és egyre nagyobb palettáján. 

Aki Londonban jár az nem hagyhatja ki az Oxford Street-et, hisz ez a divat szerelmesek fellegvára. Számos neves divatcég foglal helyet, mondhatjuk, hogy a világ legmenőbb üzletei sorakoznak egymás után. Itt található a neves Selfridges is, amely lehetőséget ad arra, hogy egy helyen tudjuk le a ruhák, szépségápolási termékek, cipők és egyéb kiegészítők vásárlását és mindezt persze luxus körülmények között. 
Helyet kap a TopShop gigantikus épülete, ahol öt szinten tud a vásárló igényeinek eleget tenni.  Természetesen az utcán nem csak ez az egyetlen TopShop, vagy öt mellett is elmehetünk, tehát ne lepődjetek meg. 
A tíz legigazibb angol ikon akiknek a nevei biztosan ismerősen hangoznak, legalábbis aki jártas a divat terén biztosan hallottak már róluk. Stella McCartney, Kate Moss, Alexandra Shulman, Victoria Beckham, Naomi Cambell, Kate Middleton, Cheryl Cole, Vivienne Westwood, Lucy Yeomans és Emma Watson. Emma Watsonról tudnunk kell, hogy nemrégiben a Burberry egyik reklámarca volt. 

Ebben az évben visszaköszönnek a hatvanas évek Londonjának brit-pop elemei.
A kabátokat lehetnek egészen rövid dzsekik, de akár a földig érő változatban is megtalálhatjuk őket.  A hatalmas gombok, a virágminta a gallér hiánya vagy éppen a rojtok is érdekesebbé tehetnek egy-egy darabot. Legtöbbet használ anyagok ebben az esetben a hasított bőrök, a bőr vagy esetleg a gyapjú.


Ha már a brit divatnál tartunk, akkor semmiképpen sem hagyhatjuk ki a London Fashion Week-et. Ez az egész világ által ismert és nagyra tartott esemény, amely minden évben megrendezésre kerül. Itt olyan neves divattervezők mutatják be kollekcióikat, mint Markus Lupfer, Zoe Jordan, Bora Aksu. Ebben az évben talán a legjobban várt kollekció a Rihanna for River Island volt, amelyben 100%-ig Rihanna volt megtestesítve. Magas derekú rövidnadrágok, overálok, csíkos darabok, farmerdzsekik jelentek meg a kifutón, amely mind az énekesnő stílusát tükrözték. 



Nekem ebben az évben mindenképp Sister by Sibling kollekció nyerte el a tetszésemet. Olyan ruhákat mutatott be ami telis-tele van színekkel és élettel. Bohém ruhák és kiegészítők lepték el az egész színpadot. A klasszikus stílust és a színeket kedvelőknek kedvezett, mintha csodaországban érezte volna magát az ember. Ezek mellett a nagy kötött sálak voltak még jellemzőek és a sapkák.
Itt épp Cara Delevinge látható ebben a bohém szettben.


Beszéljünk egy kicsit a brit férfiak stílusáról.
Amint a szigetországba érünk észre vehetjük, hogy a férfiak mennyire eltérően öltözködnek az itteniekhez képest. Ruhatárukat leginkább a színek hiánya, de legfőképpen a kifinomult letisztult formák, szabások jellemzik. Szeretik az egyszerűt.
A férfidivat vezetője London lett. Mindenképp az eleganciáról és a letisztultságról híresek. A régebbi időkben a tehetősebb fiatalemberek is innen hozatták ruháikat.
Ha a MOST-ról beszélünk akkor mindenképp elmondhatjuk, hogy ismét divatba jött a negyvenes évek nagy sílus a Tweed. Ez a stílus mindazoknak kedvez akik szeretnek klasszikus, szolid, de nem unalmas ruhákba bújni. Ennek előnye, hogy mindenki hordhatja. 

Érdekesség!
A világszerte, de - elsősorban Londonban és New Yorkban – rendszeresen megrendezésre kerülő TWEED RUN egy olyan megmozdulás, ahol antik bicajok nyergében, antik ruhákban, tweedzakóban, barna harisnyában, és kalapban pózoló nénik, bácsik és családok kerekeznek jókedvűen a belvárosok utcáin, és e közösséghez , idén először Budapest is csatlakozott!
Ha megfigyeljük Harry Styles is örömmel és egyre többször bújik ennek a stílusnak a megfelelőibe.

Hát ennyi lennék mára, remélem mindenkinek elnyerte a brit stílus a tetszését, legalább annyira mint nekem. Én is megköszönném, hogy már 1-2 nap után is ennyien velünk vagytok, és a kommentekkel illetve a feliratkozásokkal, csak visszajelzést kapunk a munkánkról, hogy jól végezzük-e, tetszik-e amit csinálunk. 
Mindenképp írjatok kommentet és iratkozzatok fel. Ha bármi kérdésetek lenne akkor ask-on twitteren illetve facebookon is elértek minket.

Patti & Ági.
Xx

3 megjegyzés:

  1. nagyon jó lett :) kíváncsi vagyok mi lesz a következő ;)

    VálaszTörlés
  2. Imádom a Brit divatot és ez a fejezet fantasztikus lett...szinte mindent leírtatok, ami ehhez kapcsolódik..ennél jobb nem is lehetne! Imáádom :D*-*

    VálaszTörlés
  3. In kurulus osman season 3 in hindi Turgut realizes that the only solution is to run away and runs away with Kosses. Nikola begins to follow them into the forest. Turgut asks Kosses to return to his castle and bring soldiers to save kurulus osman season 3 in hindi. After a long war, the Mongols capture Osman. Nikola captures Turgut, but Kosses and his soldiers rescue him. Geyhatu says Osman will die soon and takes him away. Bala and Malhun ask the Beys for support to kurulus osman season 3 in hindi.
    Geyhatu says the horses will run over the Turks. Osman says he is not afraid of death and waits for Geyhatu’s arrival. Alemshah realizes that Osman’s wives are trying to do something secretly and asks Gunduz to do something about it urgently. Gunduz agrees to banish Bala and Malhun from the tribe. Kosses attacks the Mongols with thenew soldiers he brought from the castle. Turgut uses this opportunity and saves Osman’s life kurulus osman season 3 in hindi.
    Go and Watch the Latest Episode kurulus osman season 3 in hindi.
    Only on our kurulus osman season 3 in hindi.

    VálaszTörlés