2013. szeptember 26., csütörtök

Ép testben ép lélek!

Sziasztok!


A mai bejegyzésemben elsősorban inkább a lelki probémák leküzdéséről szól. Mivel a szépség nam csak a külsőségekről szól, fontos, hogy a lelkünket is helyre tegyük, pláne így tél előtt. 
Mostanában társadalomismeret órán is elég sokat foglalkozunk ezekkel a dolgokkal, így ebben a bejegyzésben felhasználom az iskolában tanultakat is. 

1. Maslow piramis

Önmegvalósítás
(egyénenként változik)

Esztétika
(szépség, rend,szimetria)

Elismerés
(önbecsülés)

Szeretet, valahová tartozás
(gyengédség)

Biztosnsági szükséglet
(kiszámíthatóság)

Fiziológiai szükségletek
(evés,ivás,szexualítás)


A piramis legalján tehát a fiziológiai szükségletek állnak. Ezek elengedhetetlen feltételek az ember életéhez. Ezt nem is szeretném nagyon ragozni,hiszen mindenki tudja,hogy evés, ivás nélkül nincs élet. A második szint a biztonsági szükséglet. Mindannyian szeretjük ha minden kiszámítható. Ha tudjuk mikor mi fog történni. Ez ugyan nem elengedhetetlen feltétel, azonban hiánya testi és lelki károkat okozhat. Szeretet és vaéalhová tartozás...talán ez az, amiben a legtöbb ember hiányt szenved. Ennek az "elemnek" a hiánya okozza azt a falyta agressziót amit a mai viágban megélünk. Minden embernek kell a gyengédség! Elismerés... a kutyákat csontal jutalmazzuk,ha visszahozta az eldobott labdát. A kisbabát megpusziljuk, ha valami aranyosat tett. A kamasz korban ez átrendeződik. A tanár megdícsér, és ötössel jutalmaz, a szülők elengednek a hétvégi partyba. Ennek hiánya is lelki károkat okozhat azonban. A mai világban azonban leginkánbb az esztétikára és az önmegvalósításra fektetünk hangsúlyt. Így ezeknek a hiányát érezzük meg leginkább. Hány meg hány fiatal lesz öngyilkos, mert nem elégedett a külsejével, mert nem ért el sikereket. Én azt mondom próbáljunk ettől kissé elvonatkoztatni.

2. Törődj másokkal
Mindennap találkozom olyan korombeliekkel, akik csak és kizárólag önmagukkal vannak elfoglalva. Persze, alapvető dolog,hogy "magamnak én vagyok a legfontosabb" Azonban ha nem foglalkozunk mások érzelmeivel, hibáival, velünk sem fog senki foglalkozni. Hány lány sír,hogy senkije sincs, de nem gondolkodik el azon, hogy a folyamatos "leszarom őt" "csak én vagyok fontos" "az a lényeg,hogy nekem jó legyen" megnyilvánulásával taszítja el az embereket. Meg kell találni a határt. Fontos,hogy másokkal is foglalkozzunk, és segítsünk másoknak, hiszen ha mindenkit "leszarunk" egyedül maradunk.

3. Vontakoztass el

A mai világ nem szól másról, csak a divatról, a technikáról, a kozmetikumokról, és a modellekről. Ez mind szép, és jó, azonban másokat semmiképp nem ítélhetünk el amiatt, mert nem öltözködnek divatosan, nincs modern telefonjuk, vagy épp nem modell alkatok. Sajnos a világ túlzottan a technika felé húz, és már 12 éves gyerekeknek is iphone-juk van.  Vonatkozztassatok el ettől, és ne ítélkezzetek! 


Mivel holnap 4 tantárgyból írok dolgozatot, csak ennyire futotta. Remélem azért tetszett, és egy kicsit elgondolkoztatok. Holnap 3 tippet hozok,  hogyan tudjátok elfogadni önmagatokat és másokat. 
Ágixx

1 megjegyzés:

  1. Annyira szeretem ezt a blogot! MIndig minden jót átveszek belőle! Már sokkal jobb tanuló is vagyok mint voltam! Tök hasznos dolgokat írtok le. Köszönöm! :)

    VálaszTörlés